Care este cea mai bună platformă – WordPress, Drupal sau Joomla?

Dacă ești pe cale să îți faci un site, este foarte posibil să optezi pentru un CMS (content management system). Cu toate acestea, dacă nu ai mai folosit unul înainte, poate fi dificil să alegi cea mai bună platformă care se pliază nevoilor tale. Prin urmare, ca să te ajutăm, în acest articol vom compara trei dintre cele mai populare CMS-uri la ora actuală, și anume: WordPress, Drupal și Joomla.

1. WordPress, Drupal și Joomla: imagine de ansamblu

În această secțiune, vom oferi o scurtă introducere pentru fiecare dintre platforme.

WordPress

WordPress este cea mai populară platformă din lume, utilizată în prezent de aproximativ 35% din toate site-urile web existente. Este complet gratuit și relativ ușor de configurat. Proiectat inițial pentru a crea bloguri, a fost dezvoltat pe parcursul anilor și poate fi folosit pentru a pune bazele a tot felul de site-uri.

Unul dintre cele mai mari avantaje este că vine cu mii de plugin-uri gratuite (peste 49.000) care îi conferă o funcționalitate inegalabilă. De asemenea, vine cu mii de teme gratuite, care le permite utilizatorilor să creeze site-uri unice proiectate în jurul propriei mărci.

Drupal

Folosit de puțin peste 2% din website-uri, Drupal nu este doar un CMS puternic și gratuit, ci și o platformă foarte sigură. Este ideal pentru cei care primesc și stochează informații extrem de sensibile despre utilizatorii lor.

Precum WordPress, este extrem de versatil și, cu toate că nu deține aproape la fel de multe plugin-uri, poate fi folosit pentru a crea site-uri ce necesită funcții specifice.

Drupal este mai complicat de configurat și gestionat decât WordPress, așa că poate nu este alegerea numărul unu pentru începători.

Joomla

Joomla este un CMS gratuit, puternic, ideal pentru construirea site-urilor bogate în fișiere media. Este excelent la manipularea conținutului digital, cum ar fi imagini, videoclipuri, widget-uri și aplicații de social media. Ca și Drupal, este mai complex de utilizat decât WordPress, astfel încât, dacă nu ai lucrat niciodată cu un CMS înainte, poate fi mai dificil să înveți de unul singur cum să-l utilizezi. Cu toate acestea, e o alegere populară în rândul dezvoltatorilor web și este utilizat de aproape 3% din site-urile web existente.

2. Care este cea mai securizată platformă?

Securitatea este un factor important care trebuie să fie luat în considerare de toți proprietarii unui site. Atunci când examinezi securitatea acestor platforme, trebuie să te orientezi după trei aspecte: codul, extensiile (pluginuri, module, etc.) și ușurința de actualizare.

Securitatea în WordPress

WordPress se descurcă excelent capitolul menținere și actualizare. Deși există vulnerabilități ocazionale, acestea sunt de obicei fixate rapid. Pluginurile disponibile în platformă sunt foarte sigure și pot fi, de asemenea, actualizate automat.

Deoarece WordPress e atât de popular, este o țintă pentru hackeri. Aceștia vor folosi roboți pentru a căuta vulnerabilitățile site-ului vizat și vor încerca să obțină acces sau să-l infecteze. Dacă optezi pentru WordPress, ar trebui să vă fii la zi cu software-ul pentru a preveni orice vulnerabilitate.

Securitatea în Drupal

Drupal este cea mai sigură platformă codificată dintre cele trei și există practici foarte stricte puse în aplicare de echipa de securitate a software-ului atât pentru codul principal, cât și pentru modulele complementare. Când se găsesc vulnerabilități, actualizările de securitate sunt furnizate rapid.

Echipa Drupal oferă îndrumări cu privire la modul de minimizare a oricăror probleme de securitate, dar trebuie să fii și conștient atunci când realizezi niște modificări asupra codului.

Securitatea în Joomla

Ca și WordPress, Joomla este securizat și răspunde rapid vulnerabilităților și bug-urilor. Cu toate acestea, deoarece oricine poate crea o extensie în Joomla, există întotdeauna potențialul de instabilitate. Este recomandat să optezi doar pentru cele disponibile în Joomla Extension Directory.

Rezultat: Drupal este cel mai bun pentru securitate

3. Care este cel mai performant?

Performanța unui site poate avea un impact mare asupra succesului său. Nu numai că trebuie să se încarce rapid, ci și clienții vor să-și îndeplinească nevoile fără întârzieri.

Trebuie reținut, însă, că performanța nu se datorează în totalitate modului în care este creat un site web. Viteza unor servicii de găzduire poate avea un impact – la fel ca volumul de trafic întâmpinat. Acestea fiind spuse, un site bine proiectat poate accelera semnificativ performanța.

Performanța în WordPress

Dacă există un preț de plătit pentru marea gamă de pluginuri pe care le oferă WordPress, este că acestea pot încetini site-ul. Fiecare plugin pe care îl instalezi va necesita timp de procesare și, dacă este ceva care trebuie trimis computerului utilizatorului, va încetini timpul de încărcare. Din acest motiv, utilizatorii WordPress ar trebui să evite tentația de a instala prea multe pluginuri inutile.

Din fericire, există soluții în acest sens, printre care se numără: compresia, memoria cache, redimensionarea imaginilor, etc. Plugin-uri precum JS Minify și W3 Total Cache sunt instrumente foarte populare pentru realiza acest lucru.

Performanța în Drupal

Drupal este excepțional de bine codat și extrem de agil, ceea ce îi permite utilizatorului să ruleze aplicații rapid și eficient. Cu toate acestea, dacă adaugi mult conținut sau dacă există un volum mare de trafic, acest lucru poate încetini. Ca și în cazul platformei WordPress, pentru a trece peste aceste aspecte, trebuie să îmbunătățești performanța prin dezactivarea plugin-urilor neutilizate și folosirea memoriei cache.

Performanța în Joomla

Vestea bună pentru utilizatorii Joomla este că dezvoltatorii lucrează pentru a îmbunătăți performanța platformei cu fiecare versiune nouă.

Încă o dată, optimizarea imaginilor, activarea memoriei cache și compresia sunt modalități utile pentru a reduce suprasolicitarea serverului. De asemenea, trebuie să te asiguri că actualizezi CMS-ul de fiecare dată când apare o nouă versiune.

Rezultat: Drupal este cel mai bun la capitolul performanță.

Concluzie: Per general, WordPress este cel mai bun

Când vine vorba de securitate și performanță, Drupal este câștigătorul. Pentru SEO și ușurința de utilizare, WordPress este cel mai avantajos.

Per general, WordPress ocupă probabil primul loc, deoarece numărul de plugin-uri disponibile îi conferă mult mai multă funcționalitate și versatilitate decât celelalte două opțiuni. Într-adevăr, cu pluginurile potrivite instalate, WordPress poate performa la fel de bine ca și Drupal și să fie la fel de securizat.

Așteptăm sugestii și păreri din partea dvs.

      Lasă un comentariu

      TopGazduire
      Login/Register access is temporary disabled