Cum să crești viteza de încarcare a unui site Joomla

Viteza de încărcare este un factor important pentru clasarea în motoarele de căutare și crucial pentru utilizatorii nerăbdători. Din acest motiv, dacă deții un site bazat pe platforma Joomla, trebuie să te asiguri și să faci tot posibilul ca performanța acestuia și timpul de încărcare să fie îmbunătățite. În acest articol, vom analiza câteva modalități care te vor ajuta să obții un timp cât mai scăzut de loading, să ai rata de retenție a vizitatorilor mai mare și să îmbunătățești ratele de conversie.

1. Fii la zi cu actualizările

Noile versiuni de Joomla vin adesea cu îmbunătățiri ale performanței, precum și îmbunătățiri ale securității, astfel, cu cât ești mai la zi cu actualizările, cu atât îți vei îmbunătăți viteza de încărcare.

De altfel, asigură-te că updatezi orice extensie pe care o folosești, deoarece acestea, de asemenea, pot oferi o viteză mai bună dacă nu rămân în urmă cu versiunea.

2. Activează cache-ul

Cache-ul este o tehnică des folosită pentru a scădea timpii de încărcare. Este modalitatea prin care datele statice ale website-ului (adică datele care nu se schimbă) sunt stocate în prealabil, astfel încât să poată fi furnizate și încărcate mai rapid în browserul utilizatorului.

Există două moduri prin care poți activa cache-ul în Joomla. În primul rând, Joomla are deja capacitatea de memorie cache încorporată, pe care o poți activa în setările de configurare globală. Nu trebuie decât să accesezi Global Configuration > System și apoi să activezi opțiunile de caching pe care le dorești (Conservative sau Progressive). Cache-ul Conservative oferă un cache individual fiecărui utilizator, în timp ce cache-ul Progressive oferă aceleași date cache tuturor utilizatorilor.

În al doilea rând, poți utiliza un plugin de cache. Pentru a-l găsi, accesează Extensions > Plugins și caută System – Page Cache plugin. Odată găsit, poți să-l instalezi și activezi. Făcând acest lucru, cache-ul fiecărui browser folosit de utilizatori, va stoca datele pe dispozitiv pentru a le utiliza atunci când are loc o accesare ulterioară a site-ului. Acest lucru este util pentru persoanele care intră foarte des.

3. Activează compresia Gzip

Cu cât sunt trimise mai multe date către browser-ul unui utilizator, cu atât durata de încărcare este mai mare. Comprimarea acestor date este o modalitate prin intermediul căreia poți reduce considerabil dimensiunea și astfel durata loading-ului. Una dintre cele mai utile metode de a face acest lucru este compresia Gzip. În esență, acesta comprimă scripturile și css-urile într-un pachet de date mai mic. Pentru a face acest lucru în Joomla, accesează System > Global Configuration > Server  și apoi activează pur și simplu compresia Gzip Page.

4. Folosește un Content Delivery Network (CDN)

CDN (Content Delivery Network) este o soluție terță ce crește viteza site-urilor Joomla prin stocarea datelor statice pe servere situate în diverse locații geografice. Avantajul, în termeni de viteză, este că atunci când un utilizator îți vizitează o anumită pagină, datele sunt furnizate de la cel mai apropiat server aflat față de el, deoarece informațiile trebuie să parcurgă o distanță mai scurtă, prin urmare acestea ajung mai repede.

5. Optimizează imaginile

În timp ce imaginile sunt esențiale oricărui site, aceste fișiere, dacă sunt mari, pot încetini timpul de încărcare. De exemplu, magazinele online care au o mulțime de imagini pentru fiecare produs se află în această dificultate. Pentru a le micșora dimensiunea fără a le reduce din calitate, ar trebui să le optimizezi.

Ideal ar fi ca ele să aibă extensia .png, 72 dpi și dimensiunea corectă înainte de a le încărca pe site. Poți face acest lucru folosind orice software de editare, cum ar fi Adobe Photoshop; cu toate acestea, o soluție mai rapidă poate fi utilizarea unei extensii care face acest lucru în locul tău automat.

6. Optimizează scripturile

Optimizarea fișierelor CSS și JavaScript îmbunătățește atât performanța pe partea de front-end cât și viteza de încărcare pe back-end. Asta se datorează faptului că serverul trimite mai puține fișiere și astfel numărul de solicitări HTTP vor face ca browserul utilizatorului să fie mai puțin solicitat. Cu cât au loc mai multe solicitări, cu atât se va încărca mai lent. Posibilitatea de a optimiza codurile CSS și JavaScript nu este o caracteristică încorporată în Joomla, așa că va trebui să folosești un plugin pentru a activa această caracteristică.

7. Curăță site-ul

Cu cât instalezi mai multe extensii, cu atât orice pagină de pe site se va încărca mai greu. Prin urmare, o modalitate de a scădea durata timpului de încărcare este dezactivarea oricărei extensii pe care nu o folosești sau care nu este vitală pentru funcționarea afacerii tale. Dacă nu te descurci și ai nevoie de ajutor, îți recomandăm să apelezi la firma de unde ți-ai luat servicii de hosting.

8. Optimizarea bazele de date

Un alt lucru pe care-l poți face este să optimizezi bazele de date. Dacă te întrebi cum, nu trebuie decât să te conectezi la cPanel, să accesezi secțiunea phpMyAdmin și să dai click pe baza de date a site-ului tău. În pagina care se deschide, selectează tabelele și, în caseta derulantă, alege “Optimizați tabelul” / “Optimize table”. În același timp, dacă există tabele ale unor extensii pe care nu le mai folosești și au fost dezinstalate anterior, le poți șterge de aici.

9. Folosește o găzduire dedicată Joomla

Dacă folosești un pachet de găzduire shared, serverul nu poate decât să ofere în cel mai bun caz o performanță medie, care, nu doar că îți dăunează site-ului tău Joomla, ci nu este conceput pentru a oferi performanțe optime.

Alegerea unui pachet de hosting optimizat special pentru platforma Joomla te va asigura că serverul este configurat pentru a oferi performanțe cât mai bune. Când acest lucru este combinat cu găzduirea bazată pe cloud, vei fi asigurat că site-ul tău nu va avea deloc momente în care este offline sau suprasolicitat.

Concluzie

Joomla este o platformă puternică și versatilă, care poate fi folosită pentru a construi site-uri web extrem de funcționale. Cu toate acestea, la fel ca și alte CMS-uri, poate avea probleme de performanță. Sperăm că sfaturile oferite aici te vor ajuta să crești viteza de încărcare, atât pentru a apărea cât mai sus în clasamentul motoarelor de căutare, cât și pentru a menține o relație cât mai bună cu clienții.

Așteptăm sugestii și păreri din partea dvs.

      Lasă un comentariu

      TopGazduire
      Login/Register access is temporary disabled