Comaparație Blogger vs WordPress – Care este mai potrivit?

Blogger vs WordPress ? Atunci când pui bazele unui blog este nevoie să fii capabil să investești timp și bani. Iar pe lângă faptul că ai multe de făcut, trebuie să știi de unde începi. Să zicem că ai deja domeniul sau că ți l-ai ales deja, însă nu știi ce platformă să folosești.

Două dintre cele mai utilizate sunt Blogger și WordPress. Ambele oferă o multitudine de funcții și design-uri, lucru ce poate creea un pic de confuzie începătorilor. Chiar dacă acestea îți fac cu ochiul, o platformă potrivită pentru un novice s-ar putea să nu fie aceeași cu cea potrivită pentru un avansat. Un alt factor care joacă un rol foarte important, din punct de vedere decizional, este că de la început trebuie să știi care-i scopul blogului tău.

În ciuda tuturor similarităților pe care le au cele două platforme, WordPress și Blogger, există și anumite diferențe demne de luat în considerare. Ele pot afecta sau avantaja modul în care funcționează un site. Deci, care ar fi cea mai bună alegere? Blogger vs WordPress?

În acest articol vom analiza în detaliu ce oferă atât Blogger cât și WordPress. Dacă încerci să te hotărăști care dintre ele este mai bun, îți recomandăm să citești și să fii atent la fiecare lucru pe care-l vom discuta în cele ce urmează și să le compari cu nevoile tale.

Despre Blogger

Blogger și-a făcut apariția în anul 1999 și a fost creat de Pyra Labs. Chiar dacă nu era cine știe ce utilizat în acea vreme, popularitatea sa a explodat când a fost cumpărat de Google în 2003, iar de atunci lucrurile au început să se schimbe. În 2006, toate blogurile s-au mutat pe serverele Google și s-au integrat în marele ecosistem al companiei, lucru ce a impulsionat cu foarte mult dezvoltarea sa, ba chiar implementarea serviciilor Google AdSense, Analytics și multe altele.

Conform unor statistici recente, Blogger este folosit de 1.4% din toate website-urile existente care au la bază un CMS (content management system). Acest lucru echivalează cu aproximativ 1% din toate site-urile care există în prezent pe internet. Blogger e ales în special pentru accesibilitate (când e vorba de un blog personal). Și, în plus, nu costă nimic. Poți să-ți faci oricând un site gratuit dacă optezi pentru un domeniu care are la bază blogspot.com

Despre WordPress

WordPress este, pe departe, cea mai populară platformă de pe internet. Pe lângă faptul că e open-source, poți crea orice – de la magazine de comerț online până la un simplu blog. În prezent, 30% din toate site-urile existente îl folosesc (un număr impresionant, mai ales că a fost lansat încă din anul 2000). 

În legătură cu ce oferă, există o mică confuzie. Deși este adesea utilizat în mod interschimbabil, serviciile WordPress.com sunt complet diferite de cele de pe WordPress.org. WordPress, la propriu, este un sistem de gestionare a conținutului (CMS). Acest lucru poate fi găsit pe WordPress.org, ceea ce implică folosirea unui hosting separat de la un furnizor de găzduire web. Cu toate acestea, WordPress.com oferă pe lângă platformă și găzduirea (fie plătită, fie gratuită dacă folosești, ca în cazul Blogger, domeniul lor).

Blogger vs WordPress

Acum că știi ce implică în mare fiecare platformă în parte, este momentul să intrăm în detalii și să vedem care și cum se descurcă în funcție de mai multe aspecte. Blogger vs WordPress.

Utilizabilitate

Utilizabilitatea poate să ajute sau nu un blog. Cele mai multe persoane nu dețin cunoștințe în programare, ceea ce rezultă că folosirea unor sisteme complexe sunt o bătaie de cap. Chiar și cel mai mic detaliu face diferența și influențează experiența de utilizare. Misiunea unui blogger este de a se concentra pe conținutul pe care-l furnizează și pe publicul său țintă. Prin urmare, platforma pe care o folosește trebuie să fie una ușoară.

Blogger:

Blogger are o interfață incredibil de simplificată. Este elegant, modern și ușor de folosit. După ce te conectezi cu contul Google, poți începe să-ți construiești site-ul. Dacă deții și câteva cunoștințe de bază în HTML, experiența generală va fi îmbunătățită, însă există și câteva funcții interactive care facilitează lucrurile.

WordPress:

WordPress este foarte ușor de utilizat. Cu toate acestea, precum și în cazul sistemului de administrare a conținutului Blogger, trebuie să ai acel know-how pentru a folosi platforma cât mai eficient. De altfel, poți instala o sumedenie de plugin-uri și funcții. Iar atât timp cât știi să folosești un computer, acest software nu e cu mult mai greu de utilizat.

Crearea unui website

Pentru bloggerii care se află la început de drum, procesul creării unui site poate fi puțin complicat. Dacă mai este vorba și despre codare, atunci vor fi cu totul băgați în ceață. WordPress cât și Blogger au fost dezvoltate pentru a ușura acest proces cât mai mult.

Blogger:

Crearea unui site prin intermediul acestei platforme se face doar prin câteva click-uri. Tot ce e nevoie să faci este să te conectezi cu un cont de Google și apoi lucrurile se desfășoară destul de ușor. Deschizi website builder-ul și alegi orice temă dorești din cele oferite. Ca să le personalizezi, este suficient să te folosești de sistemul drag and drop prin care adaugi și ștergi imagini, text, elemente după bunul plac. Nu este obligatoriu să ai cunoștințe de HTML dar ar fi recomandat în cazul în care faci ceva mai complex.

WordPress:

Crearea unui nou site prin intermediul WordPress-ului este de asemenea foarte ușoară. La fel ca Blogger, sunt disponibile teme gata create și, în plus, funcții pe care le poți adăuga după cum dorești. Marele avantaj al WordPress este că nu te limitezi la un singur tip de website. Deoarece este o platformă open source și CMS, îți deschide o lume întreagă de posibilități atunci când vine vorba de crearea unui site.

Flexibilitate

Aspectul nu este singurul lucru de care trebuie să îți faci griji. Site-urile moderne sunt mult mai mult decât simple locuri pentru a afișa conținut digital. Ele trebuie să fie interactive și relevante. Există mai multe modalități prin care poți face ca site-ul tău să fie cu adevărat unic. Cu toate astea, opțiunile vor depinde în totalitate de platforma pe care o alegi.

Blogger:

Nu există la fel de multe opțiuni de customizare pe Blogger așa cum sunt pe WordPress. Blogger ține mai mult de ceea ce înseamnă ușurința și simplitatea de a furnizare conținut către public. Din această cauză, platforma este puțin cam limitată la acest capitol.

Desigur, există câteva instrumente și funcții pe care le poți folosi. De altfel, există posibilitatea de a implementa reclame, formulare de contact, etc printr-un simplu click. Deoarece aceste funcții sunt create special pentru a funcționa în cadrul platformei Blogger, nu trebuie să îți faci griji cu privire la probleme de compatibilitate sau de performanță.

Din nefericire, dezavantajul acestor funcții este acela că sunt limitate. Ele nu sunt la fel de bogate în caracteristici precum unele alternative pe care le poți găsi pe WordPress. Iar partea cea mai rea e că nu există alternative, te limitezi doar la ceea ce Blogger îți pune la dispoziție.

WordPress:

Flexibilitatea e motivul pentru care WordPress a devenit atât de popular. Dezvoltatori din întreaga lumea creează noi funcții disponibile tot timpul. Prin urmare, le poți implementa oricând, așa cum îți permiți, în funcție de necesitățile pe care le ai.

Poți alege orice dorești din cele aproximativ 55.000 de plugin-uri gratuite. Toate sunt disponibile direct din consolă și pot fi instalate doar printr-un click. Desigur, dacă ai nevoie de ceva complex sau mai avansat, va fi nevoie să plătești o anumită sumă de bani în funcție de plugin-ul pe care-l dorești. Însă, nu există vreun lucru pe care nu-l poți face prin intermediul acestui CMS.

Securitate

Securitatea este un element indispensabil în lumea digitală. Hacking-ul, furtul de identitate și atacurile malware au evoluat în ultimii ani. Drept urmare, există o mulțime de amenințări potențiale de care trebuie să îți protejezi site-ul.

Alegerea unei platformei potrivite poate oferi siguranța de care ai nevoie. Așa că hai să vedem care este cea mai bună.

Blogger:

Legătura pe care o are Blogger cu Google oferă atât avantaje cât și dezavantaje. Când este vorba de securitate, tehnologia marelui gigant Google s-a dovedit a fi extrem de eficientă. Dacă alegi acest serviciu, site-ul tău va fi găzduit pe serverele marii companii iar securitatea nu va fi o problemă sau cel puțin un aspect de care să te îngrijorezi.

Indiferent că e vorba de gestionarea resurselor, crearea de backup-uri sau investirea în sisteme noi și eficiente, nu țin de tine. Pentru cei care se află la început de drum, varianta de față este foarte avantajoasă.

WordPress:

Când vorbim despre WordPress, lucrurile stau puțin diferit. În general, platforma în sine este securizată. Cu toate acestea, nu conține sisteme gata integrate ca la Blogger, decât dacă alegi să folosești serviciul WordPress.com. Însă, dacă este să vorbim de cealaltă variantă, poți crește rata de securitate prin folosirea unor plugin-uri suplimentare, ușor de implementat și care își fac treaba în mod automatizat.

Pe de altă parte, flexibilitatea este una cu mult mai mare iar majoritatea furnizorilor de pe piață au o întreagă armată care protejează serverele de tot feluri de atacuri și planuri de rezervă. În special, pachetele de web hosting create pentru WordPress sunt foarte bine cunoscute pentru siguranța pe care o oferă.

Dacă tragem linie, și WordPress excelează la acest capitol deoarece el oferă avantajul flexibilității, chiar dacă costurile sunt un pic mai mari.

Concluzie

Per total, Blogger vs WordPress au multe de oferit. Platformele sunt prietenoase, accesibile pentru oricine și pot fi adaptate pentru a răspunde nevoilor. Cea mai bună opțiune pentru tine va depinde în totalitate de obiectivele pe care le ai.

Dacă plănuiești să faci un blog pe care să scrii ce-ți trece prin minte, Blogger este soluția potrivită. Cu toate acestea, nu are suficiente caracteristici pentru a scala proiectul respectiv. În cazul în care dorești să utilizezi o platformă fără probleme, axată pe furnizarea de conținut digital, să implementezi monetizarea și să crești în audiență, WordPress este cel mai potrivit pe termen lung. Cu miile de plugin-uri disponibile, posibilitățile sunt interminabile.

Așteptăm sugestii și păreri din partea dvs.

      Lasă un comentariu

      TopGazduire
      Login/Register access is temporary disabled