Ce se poate întâmpla dacă nu faci backup regulat unui site

Dacă nu ai avut niciodată o problemă cu site-ul, probabil backup-urile nu reprezintă un lucru căruia să-i acorzi o importanță. Numai fiindcă acesta nu a picat sau nu a fost atacat, nu înseamnă că ești imun. Există foarte multe metode prin care proiectul tău poate avea de  suferit, precum erorile, hardware-ul stricat, hacking-ul. Acestea sunt doar câteva picături dintr-un ocean și pot avea loc oricând, chiar și în momentul de față. Fără o copie de rezervă, restituirea website-ului poate fi un proces anevoios, de foarte lungă durată și foarte costisitor. Dacă nu te-ai convins, atunci, mai jos, ți-am pregătit patru cazuri care se pot întâmpla dacă nu există un backup.

1. Eroare umană

Chiar și cu cea mai bună voință din lume și cu toate procedurile potrivite, oamenii încă fac greșeli. Nu trebuie decât să dai click fără să vrei pe ceva greșit și fișierele importante ale site-ului pot fi șterse. Drept urmare, clienților le va fi afișată o eroare sau nu vor avea acces și vor pleca.

În timp ce restaurarea este posibilă, se prea poate ca aceasta să dureze, mai ales dacă utilizezi un software personalizat sau o temă care a fost personalizată pentru nevoile tale. Instalarea unei versiuni proaspete de WordPress și a unei teme nemodificate, de exemplu, s-ar putea să nu dureze atât de mult. Cu toate acestea, dacă ai modificat codul pentru a schimba aspectul sau funcționalitatea site-ului, toate vor trebui să fie efectuate încă o dată.

Cu cât restaurarea durează mai mult, cu atât brand-ul tău va avea de suferit mai mult și pentru unii, daunele îi pot scoate din activitate. Cu o copie de rezervă, totul poate fi pus la loc, așa cum a fost, într-adevăr, foarte repede.

2. Dispariția datelor și a conținutului

Poate mai important decât site-ul web este conținutul și datele stocate. Dacă ai pierdut conținutul, nu vor exista pagini cu produse, recenzii, blog sau oricare altele. În acest caz, este posibil să pierzi toate comenzile existente, detaliile clienților și informațiile despre inventar.

3. Atacuri cibernetice

Una dintre principalele forme de atac este infectarea site-ului cu malware. Programele malware pot creea pagube multiple unui site web, de la punerea acestuia în răscumpărare până la instalarea programelor ascunse care infectează calculatoarele clienților. În cazul în care site-ul tău este corupt, firma la care ai găzduirea ar putea fi nevoită să oprească hostul acestuia pentru a preveni răspândirea virusului către alte persoane, în timp ce motoarele de căutare nu-l vor mai indexa până când problema este rezolvată. 

Însă, acest lucru poate avea loc și din cauza furnizorului de la care ai găzduirea, mai ales dacă nu îți pune la dispoziție un sistem de apărare bine pus la punct. Prin urmare, ar fi bine să știi când e necesar să treci pe o găzduire web de calitate pentru a nu ajunge în această situație.

Găsirea fișierelor corupte și eliminarea codului infectat poate fi un proces lung, iar cel mai simplu ar fi să ștergi întregul website și să instalezi o copie de rezervă.

4. Modificări fără măsuri de precauție

Cel mai des, problemele au loc atunci când sunt efectuate modificări. Există destul de multe lucruri care pot funcționa greșit, de exemplu, probleme de compatibilitate software, modificări în cod, astfel încât fie software-ul, fie tema să nu mai funcționeze așa cum ar trebui. Într-adevăr, orice modificare majoră a funcționalității sau designului pot duce la probleme neprevăzute, motiv pentru care multe companii le efectuează într-un mediu experimental înainte de a le urca online. Din păcate, altele aleg să aducă modificări în timp real, și atunci când planurile nu merg bine, site-ul poate să pice foarte ușor. Cu o copie de rezervă, totul poate reveni la normal.

Concluzie

După cum poți vedea, există numeroase lucruri care pot avea loc dacă nu faci un backup site-ului. Toate acestea pot duce la eliminarea sa din motoarele de căutare și chiar a conținutului, respectiv al vizitatorilor/clienților. Pentru multe companii care operează online, astfel de probleme pot avea un impact semnificativ. O copie de rezervă este o soluție ieftină care permite restaurarea completă a datelor, indiferent de cauză, mai ales dacă te-ai orientat după o găzduire web sigură.

admin

Găzduire Web – Linux sau Windows ? Ce ar trebui să alegem ?

Atunci când suntem nevoiți să alegem un sistem de operare pentru pachetul nostru de găzduire…

4 ani în urmă

cPanel vs Plesk – avantaje si dezavantaje

Atunci când vine vorba despre ce panou de administrare ar trebui folosit în cadrul serviciilor…

4 ani în urmă

Google Core Update May 2020

Google a făcut al doilea Core Update din 2020 în mijlocul Pandemiei de Coronavirus. Pe…

4 ani în urmă