cPanel vs Plesk – avantaje si dezavantaje

Atunci când vine vorba despre ce panou de administrare ar trebui folosit în cadrul serviciilor de găzduire web, totul se reduce la două opțiuni: cPanel și Plesk.

Cele mai multe companii includ aceste panouri de administrare ca parte a planurilor de găzduire. Interfața grafică a acestora este foarte intuitivă și facilitează clienții în rularea și gestionarea unui website, fără ajutorul unui web-developer.

Selectarea celui mai potrivit panou de control vă va permite să gestionați website-ul dumneavoastră fără prea multe bătăi de cap.

 

cPanel este cel mai utilizat panou de administrare, având o interfață foarte intuitivă ceea ce face ca procesul de management al website-ului să fie foarte ușor pentru toți utilizatorii.

Întotdeauna, cPanel este prima alegere a companiilor ce furnizează servicii de găzduire web.

Pe de altă parte, Plesk este utilizat în principal pentru serviciile de găzduire Windows fiind opțiunea ideală pentru serverele ce rulează cu acest sistem de operare. Puteți folosi acest panou de control cu ușurință, interfața fiind una foarte prietenoasă.

În acest articol vă vom detalia comparațiile dintre cPanel și Plesk, pentru o mai bună înțelegere despre funcționalitățile ambelor panouri de control.

Interfața de utilizator și ușurința de utilizare.

Când vine vorba de folosirea interfeței de utilizator, cPanel și Plesk par foarte asemănătoare între ele. Dar, totuși, există câteva diferențe sesizabile între acestea

cPanel

Panoul de control cPanel este mai simplu, mai intuitiv și mai ușor de navigat. Tocmai din această cauză este mai recomandat începătorilor și celor ce nu au mai avut vreo experiență cu serviciile de găzduire web înainte.

În cadrul interfeței cPanel, fiecare opțiune este clasificată în segmente ca de exemplu: Baze de date, Fișiere, E-mail, Securitate, Aplicații Software, etc.

Toate secțiunile sunt suprapuse corespunzător astfel încât utilizatorii pot identifica informațiile solicitate cât mai ușor. De asemenea, cPanel permite clienților reorganizarea acestor secțiuni.

Totuși, câțiva clienți au reclamat faptul că acest panou de control este dezordonat iar pagina principală este aglomerată cu foarte mult conținut.

Plesk

Interfața Plesk are un control al funcțiilor destul de diferit față de cPanel. La prima vedere, Plesk este destul de asemănător cu panoul de administrare WordPress.

În comparație cu cPanel, activitățile și procesele acestui tablou de control sunt mai complexe. De aceea, Plesk este mai preferat de dezvoltatori și de cei ce sunt deja familiarizați cu găzduirea web.

 

Sisteme de operare compatibile

cPanel

Panoul de control cPanel funcționează doar pe platforma Linux. Cea mai nouă versiune de cPanel & WHM este compatibilă cu sistemele de operare CentOS, Amazon Linux, RedHat Enterprise și Cloud Linux OS.

Plesk

Acest panou de control este mult mai versatil, fiind compatibil atât cu platforma Windows cât și cu Linux.

Mai jos  vom enumera câteva din sistemele de operare ce sunt suportate de Plesk:

Cloud Linux

Virtuozzo Linux

Windows Server 2008 R2 SP

Ubuntu

Debian

CentOS

Va rugăm  rețineți faptul  licența Plesk poate fi cumpărată doar pentru un singur tip specific de sistem de operare. Nu puteți  cumpărați un produs Plesk, urmând ca apoi  îl folosiți pe multiple servere ce rulează cu diferite sisteme de operare.

Caracteristici si funcționalități

cPanel

cPanel oferă management total asupra website-ului dumneavoastră, precum și o interfață foarte prietenoasă ce implică control asupra unor funcții ca cPHulk, Metrics, AutoSSL, etc.

Softaculous One Click Apps Installer este de asemenea o alegere excelență pentru noii utilizatori cPanel ce doresc  își construiască website-ul dorit în doar câțiva pași.

De asemenea cPanel permite instalarea unor aplicații terțe precum Cloudflare CDN.

Plesk

Plesk, ca și alternativă pentru cPanel, acceptă Docker pentru Linux. În acest fel pune la îndemână utilizatorilor peste 200.000 de aplicații Docker prin intermediul panoului de administrare.

De asemenea puteți obține suport Git prin extensia Gitman. Pentru managementul website-ului dumneavoastră, Plesk oferă extensii ca  Let’s Encrypt SSL, Security Advisor sau SEO Toolkit precum și soluții bazate pe Dropbox sau Google Drive.

 

Securitate

Securitatea este preocuparea cea mai mare a unui utilizator web. Când e vorba de securitate, ambele panouri de control oferă clienților multiple soluții pentru menținerea în siguranță a datelor.

cPanel

Câteva dintre caracteristicile de securitate oferite de către cPanel sunt: instalarea în mod automat a certificatelor de tip Free SSL, posibilitatea creării de filtre anti-spam, Two Factor Authentification, Mod_security și multe altele.

Plesk 

La fel ca cPanel, Plesk insteaza și reînnoiește automat certificatele SSL Let’s Encrypt.

De asemenenea Plesk oferă funcția Fail2Ban. Această este un instrument ce permite blocarea anumitor adrese IP și scanarea fișierelor cu potențial periculos ce pot afecta integritatea website-ului.

Alte caracteristici cheie sunt: Immunify360, patch-uri de securitate disponibile sau activarea SSL și HTTP/2 prin intermediul Plesk Security Advisor.

Asistență tehnică

Pe langa suportul oferit 24/7/365 de catre THC.RO puteți găsi oricând suport tehnic oferit atât de cPanel cât și de Plesk.

cPanel

Puteți apela telefonic serviciul lor de clienți oricând între intervalele următoare: de luni până vineri între orele 6 AM și 6 PM CET iar sâmbătă și duminică între 6 AM și 4 PM CET

De asemenea se pot trimite oricând tichete de asistență, iar pentru a primi asistență prioritară va trebui  plătiți suma de 65 de dolari pe incident.

 

Plesk 

În acest moment, Plesk oferă suport telefonic în următoarele limbi: englezăjaponezăspaniolăgermană și rusă. De asemenea dacă sunteți deja partener Plesk puteți deschide oricând un tichet departamentului lor tehnic.

Dacă nu sunteți clientul lor, puteți găsi răspunsuri la problemele tehnice întâmpinate pe forumul Plesk oficial sau pe canalele acestora de social media.

 

În concluzie, acest articol v-a putut oferi informații detaliate despre Plesk și cPanel. Deși sunt similare din punct de vedere al funcționalitățiiveți simți diferențele de experiență dintre acestea.

Cel mai probabilușurința interacțiunii cu panoul de control va duce la alegerea celui mai potrivit pentru dumneavoastră.

admin

Găzduire Web – Linux sau Windows ? Ce ar trebui să alegem ?

Atunci când suntem nevoiți să alegem un sistem de operare pentru pachetul nostru de găzduire…

4 ani în urmă

Google Core Update May 2020

Google a făcut al doilea Core Update din 2020 în mijlocul Pandemiei de Coronavirus. Pe…

4 ani în urmă

Cum să alegeți portul SMTP corect (port 25, 587, 465 sau 2525)

Vă zbateți să aflați portul SMTP potrivit pentru a-l utiliza?  Am fost acolo, am făcut…

4 ani în urmă