Ce trebuie să faci înainte de a te muta la un alt furnizor de găzduire

Indiferent că te aștepți sau nu, la un moment dat, site-ul tău va crește iar resursele de care are nevoie vor trebui să fie administrate cât mai eficace cu putință. În cazul în care această schimbare are loc mult prea rapid iar firma de găzduire nu este capabilă să facă mutarea eficient, atunci va trebui să te muți la alt furnizor de găzduire, pe alte servere.

Totul depinde de modul prin care site-ul tău va fi migrat și ține foarte mult de următoarele: server, domeniu și email hosting. Prin urmare, în articol de față, vom vedea care sunt aspectele cele mai importante atunci când vine vorba de transferul unui site către un alt web hosting.

Creează o copie de rezervă

Înainte de a efectua transferul, asigură-te că ai o copie de rezervă a tuturor fișierelor site-ului. Există o mulțime de plugin-uri disponibile pentru a face acest lucru. Dar, având în vedere modificarea pe care o realizăm, va fi necesară o abordare mai atentă, întrucât e mai bine să ne asigurăm că totul e făcut manual și prin folosirea unor instrumente de transfer eficiente, cum ar fi FileZilla, care te poate ajuta să te conectezi la server și să faci un backup pe computer/cloud. În funcție de volumul și tipul de fișiere (texte, media, etc.), poate dura ceva timp până când totul va fi îndeplinit cu succes.

Exportă bazele de date

În cazul site-urilor dinamice, care utilizează baze de date, va trebui să le exporți către alte locații prin programe terțe precum phpMyAdmin. E nevoie să faci acest lucru pentru a te asigura că totul va funcționa fără probleme pe noul server.

Alege un nou furnizor de hosting

Cu toate că există mii de furnizori ce oferă servicii de gazduire într-o gamă foarte largă de opțiuni, alegerea unuia se poate dovedi a fi dificilă dacă nu ești sigur asupra a ceea ce dorești.

Două lucruri pe care trebuie să le iei neapărat în considerare în acest proces este locația serverului și echipa de suport. După aceea, e nevoie să ai în vedere și alți factori, cum ar fi prețul, lățimea de bandă, securitatea, viteza și asistența pentru clienți.

Analizează cu atenție pagina în cauză cu toate detaliile înainte de a decide să te muți la acel furnizor. După ce pachetul pe care l-ai ales a fost confirmat și activat, noua gazdă îți va trimite un email de bun venit ce conține toate informațiile importante despre noul tău cont. Acesta ar trebui, în mare parte, să includă: datele de logare, instrucțiuni despre cum să accesezi contul de cPanel, cum să contactezi asistența pentru clienți în procesul de transfer și multe altele.

Importă noua bază de date

Înainte de a putea începe migrarea către noul hosting, trebuie să stabilești ce trebuie să faci în legătură cu acest nou mediu pentru ca totul să fie găzduit cu succes. Așadar, e nevoie să urci fișierele web cu ajutorul unui FTP în directorul public_html. Asigură-te că ții legătura cu furnizorul de găzduire web pentru a te ajuta dacă ai nevoie de ajutor.

În cazul bazelor de date, acesta este momentul perfect să le imporți pe noul cont. Reține că e necesar ca mai întâi să creezi o bază de date folosind cPanel și să utilizezi phpMyAdmin în acest proces de mutare.

Transferă domeniul

Dacă domeniul website-ului tău este înregistrat la aceeași furnizor de găzduire unde ai avut pachetul de hosting anterior, va trebui, de altfel, să îl muți și pe acesta. Provider-ul ar trebui să-ți ofere toate instrucțiunile necesare desfășurării acestui proces, așadar, nu ezita să-l contactezi.

În cazul în care domeniul tău a fost înregistrat la o altă companie, tot ce va fi nevoie să faci e doar să modifici nameserverele cu cele noi pentru ca totul să funcționeze corect.

Decizia pe care trebuie să o iei, se bazează pe două aspecte, și anume: dorința personală de a schimba sau nu registratorul domeniului sau opțiunea de a schimba DNS-urile. Iată care-i diferența:

  • Schimbarea registratorului – acest lucru face referire la momentul în care vrei să te muți la alt furnizor de domenii. Astfel, totul rămâne în aceeași stare, doar că informațiile de facturare și asistența pentru clienți vor fi transferate noului registrator.
  • Schimbarea DNS-urilor – face referire la faptul că nu simți nevoia de a te muta sau chiar nu există motive în această privință și este suficient să schimbi DNS-urile către noul server.

Există posibilitatea să te coste un domeniu mai mult la o anumită firmă în comparație cu altele din această nișă. Însă, poate fi eficient pe termen lung, mai ales în cazul în care te stabilești la un singur furnizor și te muți doar cu găzduirea atunci când simți nevoia.

Transferă toate emailurile

Dacă domeniul a fost cumpărat de la compania la care ai hostingul, atunci emailurile vor fi gestionate cel mai probabil prin intermediul serverelor pe care le deține aceasta. De altfel, vor trebui și ele mutate. În cazul în care emailul este găzduit în altă parte, atunci poți modifica pur și simplu setările DNS imediat ce este configurat noul site web.

Testează site-ul pentru a vedea dacă este configurat corect

După ce ai încărcat fișierele în noua configurație, va trebui să treci la o ultimă etapă, și anume cea de verificare a tot ce înseamnă funcții vitale pentru vedea dacă totul funcționează așa cum trebuie.

Unele firme de găzduire pot oferi chiar o platformă de implementare în cadrul căreia poți previzualiza fără efort site-ul și în timp real înainte de a-l publica. Acest lucru îți oferă mai mult timp pentru a remedia problemele de pe partea de back-end.

Concluzie

După ce site-ul a fost mutat la un alt furnizor de găzduire, contractul de găzduire cu vechiul furnizor va fie încheiat, iar tot ce se afla pe serverele acestuia va putea fi șters fără griji. Dacă totul merge bine, atunci site-ul tău. ar trebui să arate exact ca înaintea efectuării transferului.

Așteptăm sugestii și păreri din partea dvs.

      Lasă un comentariu

      TopGazduire
      Login/Register access is temporary disabled