Cum să alegi o parolă sigură?

Printre cele mai comune vulnerabilități ale unui website, se numără și folosirea unei parole slabe. Nu contează cât de robustă și bine pusă la punct ar fi rețeaua de internet, deoarece, în cazul în care cineva reușește să îți acceseze parola, toate informațiile personale sau chiar cele ale afacerii pot fi infectate, șterse și furate.

Chiar dacă ești vigilent, tehnicile moderne de spargere a parolelor sunt atât de sofisticate încât nicio afacere nu este imună. Îmbunătățirile de care beneficiază industria tehnologică permit hackerilor să găsească secvența potrivită de caractere, chiar și pentru parole complexe, în diferite intervale de timp din ce în ce mai eficiente.

Așadar, ce poți face pentru a fi cu un pas înaintea lor? Ei bine, în acest articol, îți vom explica modul în care persoanele rău voitoare trec cu succes peste multe măsuri de siguranță și ce va trebui să faci pentru a te proteja.

De ce parolele scurte și complexe nu mai sunt adecvate

Recomandarea cea mai întâlnită și pe care majoritatea întreprinderilor o urmează este crearea unor parole cu o lungime de aproximativ 8-12 caractere care conțin o combinație de litere mici/mari, numere și simboluri. Cu toate astea, există probleme și în această privință.

1. Pot fi uitate mult mai rapid

Mintea umană nu este antrenată să rețină șiruri de numere și litere aleatorii, mai ales dacă sunt utilizate și simboluri. Ca rezultat, oamenii sunt sătui să tot recupereze de fiecare dată parola atunci când doresc să se conecteze undeva iar salvarea acesteia într-un anumit loc poate fi destul de eficientă însă și riscantă.

2.Sunt vulnerabile

Prin folosirea unei rețele de calculatoare puternice și echipate cu programe sofisticate, atacatorii pot efectua până la 350 de miliarde de încercări pentru a găsi o parolă în fiecare secundă.

Ca apărare împotriva hackerilor profesioniști, trebuie să știi că parolele scurte și complexe sunt învechite. În cazul în care le mai folosești, va trebui să scapi de această practică și să ți le gestionezi mult mai bine.

Din păcate, chiar și cele mai lungi parole, de altfel complexe, sunt vulnerabile. Asta se datorează faptului că, pentru a ne aminti, le folosim într-un sens pe care ar trebui să-l înțelegem, în loc să folosim combinații aleatorii ca Df6?l97@wR#24zP0.

Cyber criminalii au analizat sute de milioane de parole furate pentru a produce un sistem de prezicere în cazul celor mai comune și utilizate combinații. Software-ul care efectuează aceste procese a fost dezvoltat și încă își amplifică capabilitățile într-un ritm alert. Deci atenția pe care o acordăm acestui subiect ar trebui să fie destul de mare.

De ce parolele lungi și complexe sunt cea mai bună opțiune

Cea mai bună opțiune, fără îndoială, este crearea unor parole foarte lungi și complexe realizate din caractere aleatorii. Asta se datorează faptului că această metodă face ca programele rău intenționate să își piardă din eficiență și ca puterea de calcul să scadă în așa fel încât timpul de așteptare pentru ghicirea unei parole să crească masiv.

Dezavantajul este, desigur, că parolele de acest gen sunt aproape imposibil de reținut. Există, însă, o soluție foarte ușoară: managerul de parole.

De ce un manager de parole este una dintre cele mai bune alegeri

Cea mai sigură metodă pentru a stoca parolele într-un mediu cât de cât sigur este utilizarea unui manager de parole. Un manager de parole este o aplicație care:

  • Generează parole excepțional de puternice (30 – 50 de caractere aleatorii)
  • Permite să crearea de parole separate pentru fiecare cont la care trebuie să te conectezi
  • Poate fi utilizat pe computere și dispozitive mobile
  • Criptează parolele și le stochează într-o bază de date sigură

Tot ce trebuie să faci este să creezi și să-ți amintești o singură parolă, care este necesară pentru a accesa baza de date a managerului de parole. Managerul de parole automatizează automat fiecare autentificare pentru tine.

Pe măsură ce acesta arhivează datele, este esențial să nu uiți informațiile de autentificare necesare conectării.

Există o varietate foarte mare de manageri disponibili pentru a fi utilizați; unii sunt gratuiți, în timp ce alții pot fi folosiți contra cost pentru o perioadă nelimitată, alții oferă servicii pentru o taxă lunară/anuală.

Sfaturi suplimentare pentru menținerea unei securități cât mai ridicate

Iată câteva dintre sfaturile cele mai recomandate în vederea păstrării cât mai în siguranță a parolelor:

1. Nu folosi niciodată aceeași parolă

Hackerii știu că mulți oameni folosesc aceeași parolă pe mai multe conturi diferite. Dacă reușesc să descopere datele de conectare ale unui singur cont, primul lucru pe care îl vor face este să încerce și să acceseze cât mai multe alte conturi, de obicei, începând cu cele bancare.

2. Utilizează o parolă puternică la email

Având în vedere faptul că orice persoană a cărei prezență se află și în domeniul online, este foarte mare probabilitatea ca aceasta să dețină mai multe conturi. Iar în cazul în care informațiile de autentificare ale unuia dintre ele sunt pierdute sau uitate, pot fi recuperate și schimbate, din fericire, pe baza unei adrese de email. Dacă un hacker pune stăpânire pe email, îți poate bloca accesul la orice, acționând în mod sistematic, astfel încât să nu ai timp de a riposta.

3. Nu împărtăși cu nimeni parolele

Împărtășirea unei parole te face vulnerabil. Nu poți garanta pentru nimic în lume că dispozitivul care a fost utilizat sau mediul în care au fost transmise informațiile este sigur. Dacă ai trimis cuiva parola, ar trebui să o schimbi imediat.

4. Nu salva parolele în browser

Browserele nu stochează parolele în siguranță. Oricine poate le poate găsi în mai puțin de un minut.

5. Acordă atenție asupra a ceea ce tastezi pe un calculator public

Nu folosi niciodată opțiunea “Save password” și “Remember me” pe un calculator străin.

Acest lucru nu conduce decât la faptul ca orice cont pe care l-ai conectat să rămână atașat și să fie disponibil pentru oricine altcineva. De asemenea, ar trebui să te deconectați de la orice cont și să închizi toate ferestrele după ce ai terminat.

6. Ai grijă atunci când te conectezi la hotspot-urile WiFi

Este un fapt cunoscut că hackerii pot configura intenționat hotspot-urile WiFi gratuite pentru a colecta date în mod ilegal.

De asemenea, aceștia folosesc software de tip „sniffer” pentru a intercepta parola atunci când accesezi un site anume.

Sperăm ca toate informațiile menționate în acest articol să-ți fie de folos. În principiu, trebuie să acorzi o atenție ridicată asupra modului cum transmiți informațiile cu caracter privat. Dacă te gândești la ce legătură are asta cu găzduirea online sau cu orice alte servicii de hosting, ei bine, trebuie să știi că același principiu se aplică și în acest caz, în egală măsură, indiferent de ce parolă este – totul ține de modul cum o folosești și unde o introduci.

Așteptăm sugestii și păreri din partea dvs.

      Lasă un comentariu

      TopGazduire
      Login/Register access is temporary disabled