Atunci când suntem nevoiți să alegem un sistem de operare pentru pachetul nostru de găzduire web, vom fi întâmpinați de două alegeri : Linux și Windows. Deși Linux este alegerea evidentă pentru cei familiarizați cu domeniul găzduirii web și dezvoltării aplicațiilor web, cei noi în domeniu ar putea fi atrași de Windows, datorită faptului că sunt obișnuiți cu produsele Microsoft și reputația acestora.
Care sistem de operare este superior este o discuție veche și probabil nu va dispărea niciodată. Și asta din cauza că fiecare sistem de operare are avantajele sale, fiecare reușind să îndeplinească anumite sarcini mai bine decât celălalt.
Fiecare sistem de operare are părțile sale bune, dar pe care vei decide să îl alegi depinde strict de nevoile fiecăruia legate de găzduirea web. Nu putem să spunem care sistem de operare este mai bun, dar vom încerca să sublinliem obiectiv avantajele și dezavantajele fiecăruia astfel încât să faceți alegerea potrivită atunci când veți alege pachetul de găzduire web.
Beneficiile găzduirii web Linux
Înainte să întrăm în detaliile sistemului de operare Linux, cel mai important avantaj al acestuia este că, spre deosebire de Windows este un sistem de operare gratuit și open source. Acest lucru permite companiilor de găzduire web să îl folosească și personalizeze fără costuri adiționale. Lucrul acesta are un impact asupra costurilor, un pachet de găzduire cu Linux fiind de obicei mai ieftin decât unul cu Windows.
Dacă aveți un buget restrâns, Linux deține clar un avantaj asupra Windows. Dar, în timp ce Linux este mai accesibil din punct de vedere al costurilor, este mai puțin accesibil la nivel tehnic. Operațiunile estentiale sunt executate strict din linia de comandă, fiind necesar un nivel avansat de cunoaștere al sistemului de operare.
Desigur, puteți oricând să apelați la ajutorul unui specialist, un administrator de sistem, dar în acest caz se pierd avantajele costurilor reduse ale sistemului de operare. De asemenea, se poate instala o interfață grafică de navigare (GUI), astfel încât sistemul de operare să semene mai mult cu rivalul sau, Windows, dar acest lucru va consuma resurse adiționale pe server.
În cazul în care reușiți să va familiarizați cu comenzile Linux, veți descoperi un sistem de operare extrem de flexibil și puternic, modificarea opțiunilor unui server fiind efectuată mai ușor decât pe Windows.
Orice tip de website poate fi configurat pe un server care rulează Linux, de la blog-uri simple până la magazine online complexe. Linux rulează de asemenea extrem de eficient PHP și MySQL în tandem, precum și aplicații cum ar fi WordPress, Python sau Perl.
Beneficiile găzduirii web Windows
Am stabilit deja că Linux este mai eficient din punct de vedere al costurilor, și asta se datorează faptului că este un sistem de operare gratuit, pe când în cazul Windows intervin costurile unei licențe comerciale. Totuși, mulți preferă să plătească în plus doar pentru a lucra cu un produs cu care sunt familiarizați.
Sunt sigur că dacă am ruga 1000 de persoane să numească un sistem de operare, 999 ar spune Windows. Și deoarece este folosit în mod regulat de companii, este perfect normal să alegeți un server care rulează Windows pentru o compatibilitate ridicate cu alte produse Microsoft.
Unul dintre mare avantaje ale sistemului de operare Windows este accesibilitatea sa. Interfață intuitivă permite și administratorilor începători să modifice opțiuni legate de server fără frica de a prăbuși întregul sistem.
Aceste lucruri sunt practic imposibil de realizat în Linux pentru un începător, de aici și avantajul Windows în ceea ce privește ușurința de operare. Cu toate acestea, un programator experimentat va spune că linia de comandă din Windows este net inferioară celei din Linux, fiind de altfel mult mai greoaie și mai puțîn flexibilă.
De asemenea, vor există situații în care alegerea unui server care rulează Windows este singura opțiune. Dacă veți lucra cu ASP.NET, MS-SQL sau .NET Core, veți fi limitat la alegerea unui server care rulează Windows. ASP.NET este un framework de scriptare pentru servere extrem de puternic, astfel încât mulți aleg această opțiune în detrimentul echivalentelor Linux.
Ce au aceste sisteme de operare în comun
Windows și Linux sunt similare în multe feluri. Ambele pot rula PHP și MySQL, cu toate că Linux este mai eficient din acest punct de vedere, rulandu-le mai eficient pe ambele simultan. Administrarea conturilor de utilizator este facilă pe ambele sisteme de operare, deoarece aceste pot fi accesate într-un browser.
Pe parte de securitate, ambele sisteme sunt extrem de eficiente. Microsoft a făcut pași mari atunci când a adăugat Credential Guard și mașini virtuale protejate în Windows Server 2016, pe când Linux consumă mai puține resurse, rulând rapid și eficient.
Concluzionand acest articol, Windows este un sistem de operare mai facil pentru începători datorită unei interfețe intuitive și abilității de a rula ASP.NET, pe când Linux este o opțiune mai bună pentru administratorii de sistem experimentați, familiarizați cu linia de comandă și modificările unui server.
Fie că alegeți Windows sau Linux pentru serverul dumneavoastră, puteți fi siguri că ambele sunt alegeri excelente.