Cum și de ce să estimezi lățimea de bandă a unui site

Lățimea de bandă este unul dintre cei mai importanți factori pe care trebuie să-i iei în considerare atunci când compari mai multe planuri de web hosting. Prin urmare, cum poți afla necesitățile pe care le are site-ul tău în privința acestuia? Sunt 10 GB suficienți?

Datorită evoluției internetului, oricine își poate crea și publica un site. Provocarea, însă, constă în alegerea planului de găzduire adecvat, mai ales dacă te afli la început de drum în acest domeniu. 

Astfel, printre lucrurile de care trebuie să ții cont se află și lățimea de bandă.

Acest articol te va ajuta să afli ce este cu ea, de cât ai nevoie și cum să găsești o soluție optimă bugetului tău.

Lățimea de bandă vs Transfer de date: sunt la fel?

Lățimea de bandă și transferul de date sunt doi termeni care apar în mod interschimbabil atunci când discutăm despre găzduire web. Deși ambele par similare la prima vedere, ele au semnificații diferite.

Lățimea de bandă

Lățimea de bandă este cantitatea de date care poate fi transferată printr-un site web într-o anumită perioadă de timp, de obicei măsurată pe secundă. Este utilizat pentru a cuantifica traficul și datele trimise între un site și vizitatorii săi.

Transferul de date

Pe de altă parte, transferul de date se referă la cantitatea reală de date transferate între două computere sau traficul generat. 

Așadar, lățimea de bandă reprezintă rata transferului de informații pentru un dispozitiv sau computer dat.

Diferența dintre transferul de date și lățimea de bandă

Să ne imaginăm lățimea de bandă și transferul de date ca niște autostrăzi.

Lățimea de bandă este numărul de vehicule care pot traversa drumul rapid de la un capăt la altul la un moment dat. Transferul de date ar fi apoi numărul real de vehicule care au finalizat călătoria.

Așadar, o autostradă cu mai multe benzi poate găzdui mai multe vehicule pentru a circula pe ea într-un timp mai scurt.

Dacă există un flux uriaș de mașini pe autostradă, viteza acestora scade în mod natural. Prin urmare, lățimea de bandă va fi redusă după creșterea transferului de date.

Pentru proprietarii site-urilor web, lățime de bandă pe care un furnizor o poate oferi este unul dintre semnele ce privesc capacitatea serverelor și a conexiunii acestora cu internetul. Asta înseamnă că, cu cât e mai mare, cu atât viteza și performanța sunt pe măsură.

Cum se estimează lățimea de bandă necesară unui site?

Dacă ești pe cale să lansezi un site, estimarea lățimii de bandă este un pic cam dificilă, mai ales în cazul în care nu deții cunoștințele necesare. Prin urmare, nu trebuie să te îngrijorezi, fiindcă, în cele de mai jos, vom explica tot ce este nevoie cât mai simplificat.

Prima și prima dată, trebuie să evaluezi activitatea pe care o are site-ul în primele luni după lansare. Astfel, poți să-ți dai seama care e lățime de bandă utilizată lunar și care ar trebui să fie opțiunea spre care să te îndrepți.

Totuși, iată două abordări mai detaliate pe care le-ai putea urma:

Estimarea lățimii de bandă pentru site-urile deja existente

Pentru site-urile deja existente e suficient să aplici următoarea formulă:

Dimensiunea medie a paginii × Media vizitatorilor lunari × Media nr. de vizualizări per vizitator = Lățime de bandă

Acest calcul simplu ar trebui să îți ofere o estimare aproximativă a lățimii de bandă pe care o poate consuma un website. Deoarece acest lucru se aplică numai utilizării actuale, s-ar putea să nu ai parte și de o privire în ansamblu asupra a ceea ce poate avea loc și în viitor.

Ideal ar fi să nu actualizezi planul de fiecare dată când se modifică consumul de date, deci trebuie să iei în considerare și alte aspecte.

Estimarea lățimii de bandă pentru site-uri noi

Estimarea bandwidth-ului pentru site-urile noi (care nu sunt încă lansate) utilizează aceeași formulă. Singura diferență este că va trebui să estimezi numerele.

Dimensiunea medie a paginii × Media vizitatorilor lunari × Media nr. de vizualizări per vizitator = Lățime de bandă

În realitate, majoritatea site-urilor web nu folosesc valori astronomice. Deci, este suficientă lățimea de bandă de 10 GB?

Dacă site-ul nu deține mijloace de consum intensive, precum streaming video și fotografii HD, atunci, chiar și mai puțin de 10 GB pe lună pot fi suficienți.

În general, e vorba despre acele site-uri care, în mod normal, atrag zilnic o cantitate mare de trafic, și, prin urmare, au nevoie de un plan de găzduire cu o lățime de bandă mai mare. Exemple bune de luat în considerare pot fi: Facebook și Google.

Factori ce cresc utilizarea lățimii de bandă

Creșterea traficului

Utilizarea bandwidth-ului va crește pe măsură ce mai multe persoane îți vizitează domeniul; orele de vârf neplanificate pot consuma mult mai mult decât a fost estimat pentru luna respectivă.

Modificări ale aspectului

Modificarea designului poate crește dimensiunea paginii, cât și a utilizării lățimii de bandă.

Adăugarea de noi pagini

Adăugarea mai multor pagini va însemna și o creștere a numărului de afișări. Ca atare, atunci când alegi un pachet de găzduire, trebuie să ai în vedere și acest aspect.

Este lățime de bandă nelimitată o variantă pe care ar trebui să o alegi?

Mulți furnizori de găzduire web oferă lățime de bandă nelimitată. Totuși, acest lucru nu înseamnă că vei avea parte de un transfer infinit lunar de date și trafic fără limite.

Este imposibil ca o firmă să ofere bandwidth nelimitat în schimbul unei sume infime de bani, raportată la oferta plasată. Serverele costă.

Deoarece majoritatea site-urilor nu au un consum exagerat, comercianții profită de acest fapt și pun la dispoziție planuri de hosting nelimitate. Când spun „nelimitat”, înseamnă că toate resursele, în realitate, sunt împărțite cu alte persoane. Prin urmare, realitatea prevede că întotdeauna va exista o limită a pachetelor de găzduire.

Dacă te gândești să mergi pe varianta nelimitată, trebuie să cercetezi cu atenție planul respectiv. Reține că există furnizori care nu vor dezvălui exact limita în prealabil, așa că e nevoie să fii cu băgare de seamă.

Așteptăm sugestii și păreri din partea dvs.

      Lasă un comentariu

      TopGazduire
      Login/Register access is temporary disabled