Ce este un DNS și cum funcționează

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă când dai click pe un link sau când introduci o adresă web în browser? Pagina care se încarcă nu apare prin magie. Aceasta este doar una dintre cele 4,6 miliarde stocate pe unul dintre cele 75 de milioane de servere din întreaga lume și, într-un fel, trebuie să fie găsită și trimisă înapoi către tine într-o fracțiune de secundă. Tot acest proces are loc prin intermediul protocolului DNS.

Ce este DNS?

DNS (Domain Name System) este un sistem care leagă un domeniu de o adresă IP. De exemplu, atunci când tastezi https://google.com în browser, serverele prin DNS îți vor trimite cererea la adresa IP unde este găzduit site-ul.

Pentru a înțelege complet acest lucru, mai întâi trebuie să cunoști diferența dintre un domeniu și o adresă IP. Un domeniu, https://numedomeniu.ro, este adresa de internet a site-ului web pe care dorești să-l accesezi. Cu toate acestea, înainte de a fi afișată pagina, trebuie mai întâi ca server-ul unde este hostată să fie găsit pentru ca el să trimită informațiile corecte înapoi. Asta se realizează printr-o adresă IP, o serie de numere care arată astfel: 87.117.236.3.

Ce sunt înregistrările DNS?

Înregistrările DNS sunt instrucțiuni care au ca scop direcționarea unui domeniu către o adresă IP. De altfel, acestea permit serverului să gestioneze diferite solicitări de la un utilizator. Principalele tipuri de solicitări primite sunt cererile de pagini web (HTTP), cererile de protocol de transfer de fișiere (FTP) și cererile de mail (MX).

Cum funcționează înregistrările DNS?

Fiecare găzduire web are cel puțin două nameservere ce rămân constant online și se ocupă de solicitările primite de la utilizatori. Procesul funcționează astfel:

  • O adresă web este introdusă în browser
  • Dispozitivul folosește protocolul DNS pentru a găsi nameserverele
  • Acestea sunt întrebate care este adresa IP a domeniului respectiv
  • Nameserverele trimit adresa IP înapoi la dispozitiv
  • Dispozitivul în cauză trimite o cerere către adresa IP respectivă pentru a găsi pagina pe care o caută
  • Serverul unde este găzduit site-ul trimite toate informațiile necesare afișării cererii primite.

Clasificare DNS – care sunt principalele tipuri ale acestui protocol?

A și AAAA

A și AAAA sunt înregistrările DNS care asociază un domeniu cu un IP. Diferența dintre ele este că folosesc protocoale diferite: A utilizează IPv4 și AAAA, IPv6.

CNAME

Înregistrările de tip CNAME sunt utilizate pentru a arăta că un domeniu este un alias pentru un alt domeniu. Poate fi folosit dacă deții mai multe domenii și dorești ca toți utilizatorii să viziteze același site web.

MX

Acestea sunt utilizate pentru a specifica ce server îți gestionează sistemul de e-mail al unui domeniu.

TXT

Folosind o înregistrare TXT este posibil să verifici dacă un e-mail care provine de la un anumit domeniu, dacă își are originea de acolo sau dacă a fost trimis în mod intenționat de către un spammer în mod fraudulos.

Concluzie

DNS-ul este o componentă cheie în infrastructura internetului. Într-un fel, e ca o hartă ce permite oricărui dispozitiv să acceseze o anumită adresă, fie să trimită sau să primească un email. Doar că, înainte de a te avânta în astfel de termeni specifici, trebuie să știi care sunt etapele esențiale de urmat pentru crearea unui website. Astfel, îți va fi mult mai ușor să pui în aplicare informațiile asimilate din acest articol.

Așteptăm sugestii și păreri din partea dvs.

      Lasă un comentariu

      TopGazduire
      Login/Register access is temporary disabled