Care este diferența dintre o găzduire cloud și virtualizare

Datorită faptului că industria IT se află într-o continuă evoluție, în special domeniul web, din ce în ce mai mulți termeni specifici își fac apariția și creează confuzie în rândul persoanelor care se află la început. Printre acestea se numără și găzduirea de tip cloud, respectiv virtualizarea. Niciodată nu trebuiesc confundate fiindcă, în realitate, ele chiar dacă folosesc tehnologii similare, sunt total diferite și trebuiesc înțelese cum trebuie înainte de a face o alegere. Pentru a te ajuta, mai jos ți-am pregătit un mic ghid. Așa că hai să vedem!

Care este diferența dintre o găzduire cloud și virtualizare?

Virtualizarea este procesul prin care sunt create mai multe medii virtuale pe un singur server. Acest proces are loc prin folosirea unui software special, cunoscut și sub numele de virtual machine monitor (VMM) care separă mediul respectiv de hardware – acest lucru face posibilă rularea mai multor sisteme de operare pe un computer în același timp. Cu alte cuvinte, ne permite să avem mai multe servere virtuale pentru fiecare server fizic cumpărat.

Confuzia dintre cele două apare atunci când ne gândim la procesul care are loc în spatele acestor concepte. Ei bine, într-un centru de date cloud, serverele sunt partiționate virtual, și chiar dacă pare așa, nu acest lucru este cel care stă la baza cloud-ului. În schimb, trebuie să ne gândim la el ca la un serviciu care împărtășește contra cost resurse hardware partiționate. Prin urmare, tehnologia de tip cloud oferă clienților acces online la softuri complexe și resurse enorme, scalabile și care pot fi gestionate automat.

Care sunt beneficiile cloud și ale virtualizării?

Beneficiile virtualizării

Unul dintre cele mai mari avantaje ale virtualizării este că putem reduce semnificativ cheltuielile, deoarece putem rula mai multe servere virtuale pe mai puține servere fizice.

Acest lucru ne permite, de asemenea, să utilizăm serverele mai eficient, folosind mai bine resursele și capacitățile disponibile. Prin urmare, energia necesară îndeplinirii sarcinilor va fi mult mai mică, precum și costurile acesteia.

În plus, deoarece fiecare mașină virtuală este capabilă să ruleze propriul sistem de operare, putem rula mai multe aplicații simultan; în esență, avem puterea de a face mai multe cu mai puțin.

Un alt avantaj este că virtualizarea poate fi aplicată și la capitolul stocare, ceea ce ne permite să creăm un storage unic, accesibil tuturor celor din rețea, indiferent de locul în care se află. Asta poate ajuta angajații să colaboreze mult mai ușor și să asigure stocarea datelor mai sigură.

Poate unul dintre cele mai mari beneficii dintr-o perspectivă operațională este că virtualizarea poate duce la o disponibilitate mai mare. Deoarece întreținerea poate fi întreprinsă pe un server virtual fără a-i perturba pe ceilalți. Așadar, de exemplu, dacă rulăm diferite aplicații pe servere virtuale separate, putem actualiza o aplicație, fără a perturba funcționalitatea celorlalte.

De altfel, în cazul în care te gândești că poți avea probleme în privința confidențialității, găzduirea la acest capitol nu e cu nimic mai diferită caz de cea vps, dedicată, etc.

Beneficiile unui server cloud

Cel mai remarcant dintre toate avantajele unui server cloud este costul. Asta înseamnă că nu trebuie să investești foarte mult, deci cheltuielile vor fi mult mai reduse, obținând un raport foarte optim între ceea ce plătești și ce primești la schimb, incluzând stocarea, hardware-ul și alte resurse. În plus, această variantă reduce taxele de licențiere și orice este asociat cu actualizările software.

Un alt avantaj care iese în evidență este scalabilitatea. Putem oricând să ne orientăm spre resurse mai performante în funcție de nevoi și de sursa financiară de care dispunem. Acest lucru poate fi de ajutor în cazul afacerilor care au parte de creșteri substanțiale în trafic în perioadele sezoniere, deoarece pot obține flexibilitate care nu este disponibilă pe alte tipuri de servicii de hosting.

Atât crearea unui backup, cât și implementarea acestuia este mult mai ușor de efectuat într-un server cloud. Copiile de rezervă pot fi automatizate și continue, iar datorită scalabilității, dimensiunea storage-ului nu este o problemă. Dacă este detectată o eroare la server, site-ul va fi migrat cu ușurință pe alte servere, asigurând că sistemul și aplicațiile rămân funcționale. În mod evident, această metodă este mult mai eficientă decât cele tradiționale.

Avantajul final al cloud-ului este că permite o implementare și desfășurare foarte ușoară a sistemului.

Găzduire cloud sau virtualizare – care este mai bun?

Nu există un răspuns definitiv la această întrebare. Afacerile și proiectele online au nevoi diferite care implică soluții diferite, în funcție de bugetul disponibil.

Această decizie poate fi complicată, mai ales dacă nu știi exact ce îți trebuie. De exemplu, dacă mergi pe o o găzduire cloud, poți alege ca hosting-ul tău să fie unul privat, public sau hibrid. Când vine vorba de virtualizare, ai la dispoziție un singur server virtual privat care, dacă cedează, îți poate crea dificultăți, plus că nu ai partea de aceeași scalabilitate și flexibilitate.

În general, virtualizarea este o opțiune viabilă pentru companiile care au deja o expertiză internă și capacitatea de a-și menține și gestiona propriul sistem. Este deosebit de util pentru acele companii care folosesc software personalizat sau vechi ce ar putea avea probleme de compatibilitate cu sistemele de operare și software-ul folosit în rețelele cloud. De asemenea, este util pentru acele site-uri care stochează date extrem de sensibile și care nu doresc să fie stocate în cloud.

De altfel, acesta oferă site-urilor mici șansa de a beneficia și abilitatea de a concura cu performanța pe care o au adversarii, oferind resurse flexibile și scalabile, a căror limită este bugetul.

Concluzie

Dacă ai ajuns la finalul acestui articol, înseamnă că ai înțeles despre găzduire cloud următoarele lucruri:

  • ce este virtualizarea și găzduirea de tip cloud;
  • care este diferența dintre cele două;
  • ce beneficii aduce fiecare;
  • ce trebuie să iei în considerare atunci când trebuie să alegi unul din ele.

1 Comment
  1. Bun articolul!

    Lasă un comentariu

    TopGazduire
    Login/Register access is temporary disabled