Ce este și cum funcționează certificatul SSL

Securitatea în mediul online și tranzacții online sigure

În anul 2020 tot mai multe companii și organizații oferă servicii de tranzacționare, plată sau servicii financiare online din această cauză securitatea în mediul online nu reprezintă doar o prioritate, ci a devenit o necesitate pentru a asigura faptul că informațiile cu caracter sensibil – cum ar fi numărul de card – este folosit doar în tranzațiile inițiate de proprietar.

Pentru a păstra în siguranță aceste informații, companiile și organizațiile trebuie să adauge website-ului lor certificatul SSL pentru a putea permite efectuarea tranzacțiilor în siguranță.

Ce sunt certificările SSL și de ce avem nevoie de ele?

Certificările SSL reprezintă o componentă esențială în procesul de criptare a datelor, acesta făcând tranzacțiile efectuate prin internet să fie sigure. Certificările SSL sunt un pașaport digital care oferă autentificare pentru a proteja confidențialitatea și integritatea unui site web cu browserele.

Ceea ce trebuie să facă o Certificare SSL este să inițieze se în siguranță sesiuni cu browserul utilizatorului prin intermediul Secure Sockets Layer (SSL) protocol. Această conecsiune sigură nu poate fi stabilită fără certificarea SSL; care conectează în mod digital informațiile companiei la o cheie criptografică.

Orice companie care alege să ofere servicii de tip ecommerce trebuie să aibă un Certificat SSL pe serverul său web pentru a putea asigura, și în același timp garanta, siguranța informațiilor companiei dar și ale clienților săi, precum și securitatea tranzacțiilor financiare.

Cum funcționează certificatul SSL

  • Un browser sau server încearcă să se conecteze la un website (web server) securizat cu certificatul SSL. Browserul/serverul îi cere web serverului să se identifice.
  • Serverul web trimite către browser/server o copie a propriei certificări SSL.
  • Browserul/serverul verifică dacă poate avea sau nu încredere în acel certificat SSL. Dacă constată că poate avea trimite un mesaj către acel server web.
  • Serverul web răspunde cu o confirmare cu semnătură digitală care permite începerea unei sesiuni criptate SSL.
  • Datele criptate sunt trimise între browser/server și serverul web.

Utilizarea certificatelor SSL are multe beneficii, mai exact, clienții pot:

  • Utiliza HTTPs, lucru care poate obține un rang mai bun în rezultatele afișate de motoarele de căutare;
  • Poate creea o experiență mai sigură pentru clienți
  • Ajută la clădirea încrederii clienților în site
  • Protejează atât datele clienților cât și pe cele ale companiei
  • Criptează comunicarea dintre browser și server respectiv server și server
  • Crește securitatea aplicațiilor cloud și mobile

Afla Care este diferența dintre HTTP și HTTPS

Tipuri de ceritficări SSL/TLS

Certificările Validare Extinsă – Extended Validation(EV) și Organizație Validată – Organization Validated (OV) sunt utilizate pe scară largă de către organizații care doresc să ofere segmentului lor de clienți online o tehnologie de criptare puternică și o asigurare a identității. Criptarea asigură faptul că datele clientului, cum ar fi numărul de card și parolele nu pot fi furate în timp ce sunt transmise. Certificarea identității funcționează ca o asigurare pentru vizitatorii site-ului web, certificând faptul că site-ul respectiv este sigur. Numărul de verificări din spatele diferitelor tipuri de certificate este reflectat în prețul acestora. Cu cât mai mare este numărul de verificări, în deosebi pentru certificatele EV și OV, prețul acestora va fi mai mare.

Certificările Validare Extinsă – Extended Validation(EV)

Certificările EV sunt preferate de majoritatea utilizatorilor online deoarece vine la pachet cu cel mai corespunzător procer de verificare, acesta include și procesul de verificare al domeniului precum și crosscheck-urile care leagă entitatea de o locație fizică. Acest tip de verificare lasă în urma sa un traseu detaliat pe hârtie, oferind clienților resurse care pot fi folosite în cazul în care va avea loc o fraudă online pe site.

Așteptăm sugestii și păreri din partea dvs.

      Lasă un comentariu

      TopGazduire
      Login/Register access is temporary disabled