Care este diferența dintre HTTP și HTTPS

Principala diferență între HTTP și HTTPS este certificatul SSL. Website-ul care se încarcă pe HTTPS îl folosește pentru a trimite și primi informațiile în stare criptată. În schimb, pe HTTP, datele sunt trimise în format text, care poate fi citit ușor de oricine. De asemenea, HTTPS îmbunătățește SEO-ul site-ului.

Folosind HTTPS pe site-ul tău, în loc de HTTP, faci un pas foarte important pentru a-l securiza. Fără instalarea certificatului SSL, proiectul tău poate deveni o țintă ușoară pentru furtul de date.

Pe lângă asta, într-un update pe care l-a făcut Google, acesta a afirmat că va oferi un impuls în rankare site-urilor care folosesc acest protocol securizat.

HTTP vs HTTPS

Diferența dintre HTTP și HTTPS este că HTTPS criptează datele pe care le transmite, în timp ce HTTP nu.

Cum funcționează HTTP?

Protocolul de transfer HTTP sau HyperText oferă o serie de protocoale pentru clienți (browsere, servere, aplicații, software) și găzduire web (servere).

Aceste protocoale indică cum trebuie accesate informațiile, transferate, afișate și ce acțiune trebuie inițiată la sosirea unei anumite comenzi.

Prima versiune documentată de HTTP este V0.9. Creat și dezvoltat de Tim Berners și echipa sa de la CERN, HTTP a fost acceptat pe scară largă de dezvoltatori. Cu timpul HTTP a fost actualizat și îmbunătățit mult, dar metoda funcționează în continuare pe baza aceluiași principiu.

Cum preia HTTP informațiile?

Când introduci o adresă URL în browser, acesta trimite o solicitarea spre server, pentru a obține conținutul către care se adresează adresa URL.

Cererea este trimisă prin intermediul proxiurilor (suportul de transfer).

Ca răspuns, serverul trimite răspunsurile conform cererii.

Ce este HTTPS?

HTTPS a fost creat de Netscape pentru a face navigarea mai sigură.

În timp ce SSL (Secure Sockets Layer) a fost actualizat la versiunea TLS (Transfer Layer Security), comunitatea web folosește TLS și SSL atât de interschimbabil încât au devenit termeni sinonimi.

TLS ajută ca ciclul Request-Response efectuat prin HTTP să fie securizat și criptat.

Fără TLS, orice persoană obișnuită poate citi datele, deoarece HTTP trimite mesajele în text simplu.

Datele care trebuie transferate între clienți și server sunt învelite într-un strat de securitate criptat. Doar destinatarul are cheia pentru a decripta, accesa și citi datele.

Cum sunt criptate datele de către TLS?

Criptarea datelor se face cu ajutorul unei chei publice, care este decriptată de către destinatari. Cheia publică e pusă la dispoziție de serverul companiei care oferă servicii de gazduire și este prezentă în certificatul SSL.

Aceste certificate sunt semnate de autoritatea de certificare. După ce datele sunt criptate și primite, browserul validează autoritatea certificatelor. Fiecare browser are o listă de CA în care are încredere.

După afișarea certificatelor, atât destinatarul, cât și serverul TLS sunt de acord să cripteze datele într-un mod specific pe care doar ambele părți le-ar putea citi.

Cea mai bună parte a HTTPS este că, la orice nivel, dacă o persoană reușește să colecteze datele, acestea vor fi inutile pentru el.

Prin urmare, HTTPS face din web un loc sigur pentru a naviga.

Diferența dintre HTTP și HTTPS

Acum știi care este tehnologia din spatele HTTPS-ului și cum funcționează acesta în raport cu HTTP. Însă, există câteva diferențe între ele:

Adresa URL este difertiă

Acest lucru poate fi văzut în bara de adrese.

HTTPS apare înaintea unei adrese URL și este indicația unui site securizat. Fără acesta, încărcarea URL-ului nu poate fi efectuată în siguranță pentru tine sau ceilalți, iar prefixul apărut este HTTP.

Securitate

În timp ce HTTPS criptează date pe care doar destinatarul le poate deschide,

HTTP nu este securizat, iar informațiile ar putea fi citite de orice persoană care poate pune mâna pe ele.

Portul este diferit

HTTP transmite date prin PORT 80, în timp ce HTTPS o face prin PORT 443.

Când RFC 1340 a fost lansat, IETF (Internet Engineering Task Force) a atribuit Portul 80 ca fiind al lui HTTP.

Când noul RFC a ajuns în anul 1994, HTTPS a apărut pentru prima dată și i s-a atribuit portul 443.

Motivul pentru care au fost alese aceste porturi este că ele erau singurele disponibile la vremea respectivă.

Avantaje SEO

Dacă măsurile de securitate pe care le oferă HTTPS nu au reușit să te convingă, atunci iată care sunt și avantajele SEO:

Plasare mai bună în căutări

Google oferă preferințe site-urilor care folosesc HTTPS față de cele care nu.

Dacă rămâi pe HTTP, atunci concurentul tău îți poate lua poziția prin folosirea acestui tip de protocol securizat.

Google Chrome

Google Chrome este unul dintre cele mai populare browsere. În cazul în care nu ai HTTPS, atunci website-ul tău va fi etichetat drept „Nu este securizat”.

Acest lucru poate să atragă atenția negativă a vizitatorilor tăi în așa fel încât să renunțe din a-l mai accesa.

Tranzacții online

Dacă afacerea ta online implică tranzacții monetare, este foarte important să ai HTTPS. Statistic vorbind, s-a dovedit că 84% din clienți renunță la o achiziție atunci când descoperă că sesiunea nu e securizată.

AMP

Accelerated Mobile Pages (AMP) nu poate fi implementat dacă nu îți treci site-ul pe HTTPS. Datorită faptului că cea mai mare parte din căutări este efectuată pe telefoanele mobile, atunci o conexiune securizată este primordială dacă vrei să primești mai mult trafic.

Întrebări și răspunsuri pe scurt

Care este diferența principală între HTTP și HTTPS?

Principala diferență între HTTP și HTTPS este securitatea. HTTP nu oferă protecție, iar HTTPS utilizează TLS pentru criptarea datelor și securizarea conexiunii.

Care este mai bun dintre HTTP și HTTPS?

Între HTTP și HTTPS, a doua variantă este o opțiune mai bună. Îmbunătățește încrederea și ajută în SEO.

Este HTTPS mai rapid decât HTTP?

Ei bine, este complicat. Inițial, există puține conexiuni pe care HTTPS trebuie să le asigure înainte de a transmite efectiv datele. Este nevoie de puțin timp. Dar HTTP/2 e mai rapid.

De ce HTTPS este mai sigur decât HTTP?

HTTPS este mai sigur decât HTTP, deoarece furnizează informațiile sub formă criptată. Acea criptare poate fi deschisă doar de către destinatari.

Concluzie

Având în vedere că internetul nu este un mediu prea sigur, prin folosirea unui protocol HTTPS facem ca online-ul și site-ul nostru să fie mai protejat, în special pentru vizitatorii sau clienții noștrii.

Așteptăm sugestii și păreri din partea dvs.

      Lasă un comentariu

      TopGazduire
      Login/Register access is temporary disabled