Ce este DNS Sistem de nume de domeniu explicat

DNS este prescurtarea pentru sistemul de nume de domeniu, este una dintre cele mai comune, dar neînțelese componente ale peisajului web. Pentru a spune simplu, DNS ajută traficul direct pe Internet prin conectarea numelor de domeniu cu serverele web reale. În esență, este nevoie de o solicitare prietenoasă pentru om – un nume de domeniu precum cel al celor de la firma de hosting THC – www.thc.ro – și o traduce într-o adresă IP a serverului prietenoasă cu computerul – cum ar fi 216.3.128.12.

Deoarece DNS se referă la căutarea adreselor și a dispozitivelor de conectare, multe persoane numesc DNS „agenda telefonică a Internetului”. Fără DNS, ar fi trebuit să memorați adresa IP a fiecărui site pentru a-l accesa, lucru care … bine, asta nu ar fi funcționat!

  • Cum funcționează DNS?
  • Propagare DNS
  • Configurare DNS – Cum să configurați domeniul dumneavoastră
  • DNS gratuit vs DNS Premium

Cum funcționează DNS?

Atunci când un utilizator introduce o adresă URL în browserul său web, DNS începe să lucreze pentru a conecta acea adresă URL la adresa IP a serverului propriu-zis. Aceasta se numește rezoluție de nume DNS și implică un recursor DNS care interogează diverse servere de nume pentru a afla adresa IP reală a unui server.

DNS este preocupat în principal de patru componente:

  • Registrator de domenii
  • Serverele de nume 
  • Înregistrări DNS
  • Servicii bazate pe web (cum ar fi găzduire de site-uri web și e-mail)

Să vorbim despre aceste patru componente și despre modul în care ele lucrează împreună.

Registrator de domenii

Un registrator de domenii este furnizorul de servicii de unde este achiziționat nume de domeniu și unde se menține înregistrarea domeniului (cum ar fi GoDaddy sau Namecheap).

Registratorul este locul unde sunt specificate serverele de nume de domeniu.

Majoritatea registratorilor includ serviciul DNS de bază cu costul înregistrării domeniului. Ca urmare, cu excepția cazului în care adăugați nameservers personalizate în domeniu, domeniul va utiliza numitorii standard ai registratorului. Aceasta înseamnă că, în marea majoritate a cazurilor, în mod implicit, înregistrările DNS sunt gestionate de registrator.

Serverele de nume

Serverele de nume sunt servere asemănătoare serverelor web. Cu toate acestea, sunt configurate pentru a stoca înregistrări DNS și nu pentru a servi site-uri web sau aplicații web.

Aceasta înseamnă că atunci când doriți să schimbați orice înregistrare DNS, trebuie să schimbați acele înregistrări DNS pe serverele de nume care au fost specificate de registrator sau de un serviciu terț, cum ar fi Cloudflare.

Acest pas este adesea un pic confuz, așa că haideți să îl descompunem puțin analizând un exemplu fictiv:

  1. Domeniul dumneavoastră (exemplu.com) este înregistrat la GoDaddy.
  2. Adăugați numele de server Cloudflare la example.com din contul dumneavoastră GoDaddy pentru a începe să utilizați Cloudflare.
  3. Modificați o înregistrare DNS de exemplu.com la GoDaddy. Această modificare nu va face nimic, deoarece domeniul nu utilizează numele de server GoDaddy.
  4. Faceți aceeași modificare DNS pentru exemplu.com la Cloudflare. Această modificare va fi eficientă deoarece domeniul utilizează numele de server Cloudflare.

Deci, cu alte cuvinte, dacă utilizați doar GoDaddy, va trebui să vă actualizați înregistrările DNS cu GoDaddy, deoarece acestea vă controlează numele de utilizator. Dacă utilizați Cloudflare, va trebui să vă actualizați înregistrările DNS cu Cloudflare, deoarece acestea vă controlează numele de utilizator.

Înregistrări DNS

Înregistrările DNS asociază un domeniu cu un serviciu bazat pe web.

Există mai multe tipuri diferite de înregistrări DNS, dar în cele mai multe cazuri, sunt folosite doar 4 sau 5 tipuri de înregistrări DNS:

  • Înregistrare: folosită pentru a indica un domeniu sau un subdomeniu la o adresă IPv4. Aceasta este regula folosită pentru a îndrepta un domeniu precum example.com către serverul web unde trăiește site-ul example.com. (Notă: Dacă un server web folosește o adresă IPv6 și nu o adresă IPv4, atunci se utilizează o înregistrare AAAA și nu o înregistrare A).
  • Înregistrări CNAME: utilizate pentru a asocia un subdomeniu domeniului primar sau canonic. Acest tip de regulă este utilizată în mod obișnuit pentru a asocia un subdomeniu www cu domeniul principal, cum ar fi www.example.com cu example.com.
  • Înregistrări MX: utilizat pentru a asocia un domeniu cu un serviciu de e-mail. Acesta este tipul de regulă utilizat dacă doriți ca e-mailul, de exemplu, să fie livrat unui serviciu de e-mail specific, cum ar fi Gmail.
  • Înregistrări TXT: Folosit pentru a asocia orice text arbitrar la un domeniu. Cel mai frecvent, înregistrările TXT sunt utilizate pentru a asocia înregistrările SPF cu un domeniu pentru a îmbunătăți capacitatea de livrare a e-mailurilor și pentru a proteja împotriva spammerilor care abuzează de numele de domeniu atunci când trimit spam.

Afla si Ce este un domeniu parcat

Servicii Web

În cazul nostru, serviciul web este găzduirea de site-uri web. O înregistrare (sau o înregistrare AAAA) trebuie adăugată la numele de server ale unui domeniu pentru a asocia acel domeniu cu serverele web care găzduiesc site-ul.

Există multe alte tipuri de servicii web care sunt asociate unui domeniu prin înregistrări DNS: e-mail, SFTP, panouri de control de găzduire, aplicații webmail și phpMyAdmin doar pentru a numi câteva.

Propagare DNS

Atunci când efectuați o modificare de DNS a unui anumit domeniu – cum ar fi actualizarea unei înregistrări DNS sau schimbarea serverelor de nume – durează un timp ca aceste modificări să intre în vigoare. De data aceasta se numește propagare.

Propagarea variază considerabil de la o situație la alta.

În cazul înregistrărilor DNS, fiecare înregistrare are o valoare asociată timpului de trai (TTL). Această valoare determină modul în care modificările rapide la înregistrările DNS vor avea efect.

În cele mai multe cazuri, TTL pentru înregistrările DNS este setat la 1 sau 4 ore în mod implicit. Acest lucru înseamnă că de cele mai multe ori modificările DNS-ului vor dura până la 4 ore pentru a intra în vigoare. Valorile TTL mai mari sunt, de asemenea, posibile și vor însemna că atunci când este înregistrată o înregistrare DNS, va dura mai mult timp înainte ca modificările să intre în vigoare. În unele cazuri extreme, unii ar putea avea valori TTL  de până la o săptămână.

În cazul serverelor de nume, registratorul determină valoarea TTL și, în general, nu poate fi modificat. Acest lucru înseamnă că atunci când treceți la noi servere de nume, poate dura de la câteva minute până la o zi sau chiar mai mult pentru ca aceste modificări să intre în vigoare.

Furnizorul de găzduire  nu poate accelera propagarea DNS. Ce puteți face este să reduceți TTL cu mult timp înainte de a face orice modificări la înregistrările DNS, astfel încât modificările să se propage cât mai repede posibil. Puteți utiliza un instrument online cum ar fi whatsmydns.net pentru a testa dacă modificările DNS s-au terminat de propagat.

Configurare DNS – Cum să configurați domeniul dumneavoastră

Există două moduri în care în mod obișnuit vă configurați DNS-ul. Multe firme de hosting acceptă ambele metode și puteți alege orice metodă doriți.

O metodă este să îndreptați pur și simplu serverele de nume ale domeniului dumneavoastră către serverele de nume ale gazdei prin intermediul registratorului dumneavoastră. Acestea sunt cel puțin două URL-uri separate care arată așa (puteți avea mai mult de două adrese URL, dar nu mai puțin de două):

  • ns1.yourhost.com
  • ns2.yourhost.com

DNS gratuit vs DNS Premium

Puteți găsi atât DNS gratuit, cât și premium.

Un motiv important pentru alegerea DNS premium este viteza și fiabilitatea. Căutarea înregistrărilor DNS și direcționarea traficului necesită timp, chiar dacă este doar o chestiune de milisecunde.

De obicei, DNS-ul gratuit care primit de la registratorul dumneavoastră de nume de domeniu este relativ lent, pe bună dreptate, în timp ce DNS premium oferă deseori performanțe mai bune.

În plus, DNS premium poate oferi o mai bună securitate și disponibilitate, în special atunci când este implementat în cadrul unui atac DDoS.

 

Pentru un bun mijloc intermediar între DNS gratuit furnizat de registratorul dumneavoastră de domeniu și DNS premium, Cloudflare DNS este un serviciu gratuit care oferă în continuare multe dintre avantajele DNS premium. Doar fiți conștienți de faptul că – dacă utilizați Cloudflare DNS, nu veți putea utiliza DNS premium inclus de pe Amazon Route 53.

Așteptăm sugestii și păreri din partea dvs.

      Lasă un comentariu

      TopGazduire
      Login/Register access is temporary disabled