Ce este redirecționarea 301 și cum se folosește

Dacă ți-ai schimbat vreodată email-ul, știi prea bine că a fost necesar să creezi o redirecționare pentru a primi totul pe adresa nouă.

Același principiu se aplică și atunci când faci o modificare la o adresă de tip URL. Altminteri, ar fi păcat să pierzi traficul de pe orice link vechi, deoarece mulți clienți vor fi descurajați din a-ți mai accesa website-ul, ceea ce este dezavantajos pentru imaginea brand-ului tău.

O redirecționare de tip 301 este considerată a fi cea mai bună practică în acest caz, iar dacă e vorba de o mutare temporară poți folosi 302 sau 511.

În cazul în care dorești să înțelegi mai bine acest concept, ai ajuns în locul potrivit. Vei descoperi ce e această funcție, cum să o folosești, și cum să o implementezi.

Ce este 301 redirect?

O redirecționare 301 este o instrucție permanentă care transferă traficul site-ului de la un link A către un link B. Tehnic vorbind, e un cod de stare http ușor de implementat și interpretat, deci este cel mai prietenos mod SEO de a schimba adresa URL a unui website.

Marele avantaj al acestuia este faptul că ajută la transmiterea întregii autorități și de clasare SEO, adunate de-a lungul timpului, de la o adresă URL veche către una nouă, astfel încât să nu pierzi toate eforturile depuse anterior în legătură cu optimizarea pentru motoarele de căutare.

O redirecționare 301, pur și simplu, este o comandă all-inclusive care se adresează motoarelor de căutare în principal pentru a indica faptul că link-ul unui site, împreună cu tot conținutul său, au fost mutate permanent într-o altă locație.

De ce să folosești 301 redirect?

Iată câteva situații în care ar trebui să folosești redirecționarea de tip 301:

  • Dacă ai reorganizat sau modificat permanent locația site-ului;
  • Dacă un conținut nu mai este valabil și dorești să redirecționezi adresa spre ceva actualizat sau în altă parte;
  • Dacă fuzionezi sau combini două site-uri într-unul singur;
  • Dacă ai modificat platforma sau ai migrat pe alta nouă, cum ar fi WordPress.

Toate scenariile de mai sus necesită redirecționarea traficului către o nouă locație, cea corectă, astfel încât nu doar motoarele de căutare dar și vizitatorii să știe unde să te găsească.

Un alt motiv foarte important este faptul că un astfel de redirect transferă 90-99% din toată puterea acumulată de-a lungul timpului în termeni de autoritate în clasamentul Google sau a altor motoare. Asta înseamnă că toate backlink-urile, menționările, etc. care te-au ajutat să ajungi unde ești pot fi transferate către o altă adresă.

Pe lângă acestea, codul este foarte ușor înțeles de către gigantul Google, și procesul de indexare al noului site va fi realizat mai rapid și ușor, precum și plasarea lui în rezultatele căutărilor. 

Cum să folosești / creezi o redirecționare de tip 301

Este posibil să dureze ceva timp până când motoarele de căutare vor detecta că ai implementat un 301 redirect și că ai modificat locația URL a site-ului respectiv. Acesta este motivul pentru care te sfătuim să implementezi codul la momentul potrivit, în așa fel încât să pierzi din trafic. De asemenea, trebuie să te asiguri că ai implementat cu exactitate instrucțiunea de redirecționare pentru a preveni eventualele încurcături tehnice.

Iată metodele prin intermediul cărora poți face o redirecționare 301:

1. Header-ul site-ului

Indiferent că pagina respectivă este scrisă în PHP, Java, sau oricare alt limbaj de programare, includerea codului de redirecționare 301 în secțiunea header este cea mai recomandată pentru o implementare de succes a acestuia.

Va fi nevoie să inserezi noua adresă URL în fiecare pagină, a fiecărui URL. În acest mod, oricine tastează adresa veche a oricărei pagini vechi, va fi trimis spre noul link în mod automat.

2. Fișierul htaccess

Pentru a face acest lucru, pe scurt, e necesar să editezi datele din fișierul htaccess aflat în configurarea Apache a serverului și prin setarea comenzii “Allow Override”.

Prin urmare, ai nevoie de un client FTP și să te loghezi prin acesta la serverul website-ului tău. Apoi caută fișierul htaccess în root. De obicei, este ascuns, așadar verifică de la început dacă programul îți permite să vezi fișierele de tip “hidden”, altminteri, găsește setarea respectivă și activeaz-o.

Codul pe care trebuie să-l scrii, în mod normal, este următorul:

  1. Pentru redirecționarea unei singure pagini:

Redirect 301 /pagină-veche.html http://www.mydomain.com/pagina-nouă.html

  1. Pentru a redirecționa un domeniu întreg:

Redirect 301 / http://www.adresanoua.com/

Serverul tău va citit codul de redirecționare 301 linie cu linie și-l va urma așa cum l-ai scris. Știm că această modificare este dificilă. În cazul în care nu te descurci, cel mai bine este să apelezi la furnizorul de gazduire web pentru a interveni și rezolva problema.

3. Plugin WordPress

Există mai multe pluginuri care facilitează punerea în funcțiune al acestui tip de redirecționare, în special dacă utilizezi WordPress. Îți recomandăm să folosești unul de tip SEO, cum este Yoast, pentru a configura totul în locul tău. Iar în caz că dorești alte variante folosite de mai mulți utilizatori, pentru ceva mai complex, poți folosi: “301 Redirects”, “Simple 301 Redirects”, “Redirection”.

De obicei, este bine să testezi orice modificare efectuată pentru a vedea dacă totul funcționează în parametri normali. În caz contrar, îți poate da site-ul peste cap!

Dacă poți, în fază inițială, testează funcționalitatea redirecționării pe un număr mic de persoane. După aceea vezi dacă aceasta se descurcă eficient și pe un volum mare de trafic.

Cât timp trebuie menținută o redirecționare 301?

Dacă ai fost atent, cel mai probabil ți-ai dat seama că este o întrebare capcană. Ei bine, un 301 trebuie să fie permanent (acesta îi este scopul) și ar fi bine să-l menții așa.

În cazul în care e vorba de o pagină simplă, fără backlink-uri sau trafic, poți verifica dacă noul link a fost indexat și dacă cel vechi a fost deindexat. Astfel, poți scoate fără griji redirecționarea. Dacă este în continuare afișat de motoarele de căutare, atunci nu va fi necesar să scoți acest status fiindcă ar rezulta o eroare de tip 404 care nu este benefică din punct de vedere SEO.

Pur și simplu este bine să-l păstrezi atât timp cât nu creează probleme tehnice cu serverul, lucru ce nu ar trebui să se întâmple.

Așteptăm sugestii și păreri din partea dvs.

      Lasă un comentariu

      TopGazduire
      Login/Register access is temporary disabled